Please or Register to create posts and topics.

Kod na zmianę scenariusza

Nie jestem hazardzistą. W ogóle. Nie kupuję losów na stacjach benzynowych, nie obstawiam meczów, nie gram w pokera z kumplami. Moja żona zawsze mówi, że mam za dużą matematyczną głowę, żeby wierzyć w szczęście. I ma rację. Pracuję w księgowości. Liczę każdy grosz, planuję wydatki z miesięcznym wyprzedzeniem, a na koncie oszczędnościowym trzymam poduszkę na czarną godzinę. Brzmi nudno? Może. Ale czuję się bezpiecznie.

Aż do tamtego deszczowego czwartku.

Wróciłem z pracy wcześniej, bo serwer padł. Kurier przyniósł nowy tablet dla dziecka. Przesiadłem się na kanapę, otworzyłem laptopa, żeby sprawdzić maile. I wtedy, zupełnie przypadkiem, w jednym z zakładek przeglądarki znalazłem coś, czego tam nie wklejałem. Mój szwagier – ten wieczny bałaganiarz – tydzień temu korzystał u mnie z komputera, jak przyjeżdżał na weekend. Zapomniał się wylogować z jakiegoś forum. Przewijałem historię i natknąłem się na dyskusję o promocjach. Ktoś wrzucał jakieś znaki, literki i cyferki. I pomyślałem: a co mi tam.

Wbiłem w wyszukiwarkę hasło. Nie szukałem kasyna, tylko tych właśnie kodów. Bo jak już raz mam coś sprawdzić, to robię to dokładnie. I tak trafiłem na kilka stron, gdzie ludzie wymieniali się vavada kody. Większość była nieaktywna, ale jeden – świeży, wrzucony podobno dwie godziny temu – wyglądał obiecująco. Zarejestrowałem się w pięć minut. Normalnie, jak każde inne konto. Adres, numer telefonu, potwierdzenie.

Byłem ciekaw, czy to w ogóle działa. Nie chodziło mi o wygrane. Chodziło o ten mechanizm, o tę małą zagadkę. Wpisałem kod, odbiłem bonus bez depozytu. Na koncie pojawiło się 50 złotych. Pięćdziesiąt złotych, których nie musiałem wpłacać. Uśmiechnąłem się. Spoko. Coś za darmochę. To mój rodzaj ryzyka – kontrolowane, na próbę.

Zacząłem grać od najniższych stawek. Po 40 groszy. Wybrałem slota z cyrkowymi motywami, bo miał najwyższy zwrot według statystyk. I wiesz co? Przez pierwsze dziesięć minut nie wygrałem absolutnie nic. Zero. Ani jednej wygranej linii. Byłem już pewien, że to ściema. Że te bonusowe środki są ustawione tak, żeby wyparowały. Już miałem zamknąć okno.

Ale coś mnie zatrzymało.

Może ta księgowa natura, która nie lubi zostawiać niedokończonych spraw. Przeszedłem do innej gry – trochę nowszej, z wikingami. I nagle, w trzecim spinie, pojawiły się trzy runy. Bonus. W rundzie dostałem 60 złotych. Nie wiele, ale serce zabiło mocniej. Postawiłem trochę wyżej – 80 groszy. Kolejny bonus po pięciu spinach. Tym razem 120 złotych. Miałem już prawie 200 złotych z tych darmowych pięćdziesięciu. To było absurdalne.

Czułem się, jakby matematyka nagle przestała mieć znaczenie. Jakby wszystkie moje kalkulacje, excelle i budżety domowe poszły w kąt, a rządziła tylko jedna zasada: teraz albo nigdy. Żona poszła spać, dziecko też. Siedziałem sam z laptopem na kolanach. I wtedy zrobiłem coś, czego normalnie bym nie zrobił. Wpłaciłem własne sto złotych.

Nie dlatego, że byłem chciwy. Dlatego, że chciałem sprawdzić, czy ten kod to nie był przypadek. Znowu odnalazłem w zakładkach tego szwagra. Znalazłem inny vavada kody – tym razem dla stałych graczy. Wpisałem. Dostałem darmowe spiny do gry z dyniami. I proszę – w pierwszych dziesięciu obrotach wpadło mi 340 złotych.

Przetarłem oczy. Sprawdziłem historię transakcji. Wszystko się zgadzało. Miałem na koncie łącznie ponad 600 złotych. Pamiętam, że wstałem, napiłem się zimnej herbaty, choć nie lubię zimnej herbaty. Spojrzałem w okno. Padał deszcz. Na parapecie stała suszarka do włosów. Zwykłe, normalne życie. A ja przed chwilą znalazłem się w jakimś równoległym wymiarze, gdzie przypadkowy kod z forum i chwila nudy zrobiły z księgowego kogoś, kto uśmiecha się sam do siebie o północy.

Nie szalałem. Nie grałem dalej. Wypłaciłem 500 złotych. Resztę – około 120 – wykorzystałem następnego dnia, sprawdzając jeszcze inną grę. Przegrałem może 30 złotych i przestałem. Bez żalu.

Wiesz, co było najlepsze? Nie te pieniądze. Chociaż, fakt, kupiłem za nie córce nowy plecak szkolny i zabrałem żonę do fajnej pizzerii, gdzie nie byliśmy od roku. Najlepsze było to, że zrobiłem coś zupełnie nieplanowanego. Wyrwałem się z własnych reguł. I nie poniosłem konsekwencji. Ba, nawet na tym skorzystałem.

Dziś czasem zaglądam na stronę. Sprawdzam, czy pojawiły się nowe vavada kody. Nie poluję na nie jak na skarb. Po prostu lubię to uczucie, że jestem o krok do przodu. Że znalazłem coś, czego inni nie widzą. I choć nadal jestem tym samym facetem od exceli i budżetów, to w szufladie trzymam wydruk z tamtej nocy. Na pamiątkę. Żeby pamiętać, że czasem warto kliknąć w coś, co wygląda jak przypadek.

A deszcz? Dzisiaj znowu pada. Może wieczorem otworzę laptopa. Może nie. Tak czy inaczej – to już nie będzie ten sam czwartek. I może to dobrze.

Free ‘Travel Like a True Adventurer’ E-book
Sign up for our fortnightly newsletter with the best travel inspirations.