Please or Register to create posts and topics.

Kako sam dobio 3.000 eura dok sam čekao da se pizza ispeče

Radim od kuće već tri godine. Ono što nitko ne spominje kada priča o freelancingu jest da ti ponekad mozak jednostavno stane. Bude 16 sati, poslao si sve mailove, a sljedeći sastanak tek za dva sata. I onda sjediš i buljiš u zid. Tog četvrtka popodne bilo je upravo to. Trebao sam nešto pojesti, naručio pizzu koja stiže za 20 minuta, i odlučio ubiti vrijeme. Sjetio sam se da mi je frend prošli tjedan poslao neki link u WhatsApp grupu. Tada sam samo odgovorio s "ma daj, nisam ja za to". Ali taj dan, u onih dosadnih 15 minuta prije nego što dostavljač pozvoni, otvorio sam https://vavada.solutions/hr/ više iz znatiželje nego iz stvarne želje da igram.

Nisam se registrirao odmah. Prvo sam gledao što nudi, vrtio demo igre bez novca, skužio kako to uopće funkcionira. Nakon deset minuta rekao sam: "Uplati 20 eura, vidi što će biti, nije da ćeš bankrotirati." Registracija je trajala možda dvije minute. Ime, mail, lozinka – ništa komplicirano. I tako sam sa 20 eura na računu sjeo u fotelju, mobitel u rukama, i krenuo.

Prvih pet minuta klasična katastrofa. Vrtim neki slot s vrućim kajenskim papričicama, gubim evro po evro. Padne na 12 eura. Reko: "Ma dobro, bacio sam novce na glupost, barem znam za ubuduće." Ali nešto me kopkalo. Promijenio sam igru. Otišao na onu s egipatskim motivima – piramide, skarabeji, faraoni. Uložio 2 eura po okretaju. Tri okretaja – ništa. Četvrti – zvuk. Onaj poznati "ding-ding-ding" koji vas trgne. Prvo sam mislio da je nešto sitno, možda 20 eura natrag. Ali brojke su se počele nizati. 200, 500, 800, 1.200. Srce mi je lupalo kao da sam istrčao maraton.

Zaustavilo se na 3.200 eura.

Nisam vjerovao. Pitao sam se jel to stvarno ili grickalice koje sam pojeo maloprije izazivaju halucinacije. Pritisnuo sam isplatu, sve uredno išlo. U tom trenutku dostavljač pozvoni. Uzeo sam pizzu, platio mu, sjeo za stol, i razmišljao: "Upravo sam zaradio više nego na prošlom mjesečnom projektu." Pizza je stajala i hladila se deset minuta dok sam provjeravao je li transakcija zaista prošla. Prošla je.

Novac je na mom računu bio za manje od jednog dana. Naravno, ispričao sam frendu koji mi je poslao link. Prvo mi nije vjerovao, onda smo zajedno gledali ekran. Rekao je: "Čovječe, pa ti si sretna budala." I bio je u pravu. Ne igram često, možda jednom u dva tjedna. Ponekad opet odem na https://vavada.solutions/hr/ uplatim 20 ili 30 eura, izgubim, i slegnem ramenima. Ali uvijek se sjetim te pizze. Znate onaj osjećaj kada vam život da neočekivani poklon baš kad ga najmanje tražite? Kao kad nađete 10 eura u starim trapericama. Samo 300 puta jače.

Naučio sam par stvari. Prvo: nikad ne juriti gubitke. To je put u propast. Drugo: uvijek povući novac čim dobiješ nešto veće. Treće: tretirati to kao zabavu, a ne kao posao. Zato što trenutak kada počneš razmišljati "još jedan okretaj i rješavam stanarinu", taj trenutak si već izgubio.

I dan danas, kada naručim pizzu, sjetim se tog četvrtka. Znam da se to vjerojatno neće ponoviti. Ali jedno je sigurno: više nikada ne gledam dosadnih 20 minuta prije dostave kao izgubljeno vrijeme. Ponekad samo treba pritisnuti gumb i vidjeti što će se dogoditi. Bez očekivanja. Bez pritiska. Baš kao kada bacate kamenčiće u vodu – ne znate hoće li napraviti krugove ili samo potonuti. Tog dana sam napravio puno krugova.

Posljednji put kad sam ušao na https://vavada.solutions/hr/ izgubio sam 15 eura za deset minuta. I zna što? Otišao sam u kuhinju, otvorio pivo, i nasmijao se. Nije uvijek do pobjede. Ponekad je do same igre. Ali baš zbog te prve velike pobjede, sada znam da se isplati ponekad riskirati. Iako je pizza već odavno pojedena, taj osjećaj – ta ludnica u grudima kada vam ekran zasvijetli – ostaje. I zbog toga se vrijedi igrati.

Free ‘Travel Like a True Adventurer’ E-book
Sign up for our fortnightly newsletter with the best travel inspirations.