Please or Register to create posts and topics.

A kód, amit véletlenül találtam

A történet ott kezdődik, hogy kirakták a feleségemet a munkahelyéről. Ne kérdezzétek, miért. Valami létszámleépítés, átszervezés, a szokásos szöveg. A lényeg, hogy egyik napról a másikra a kétszemélyes keresetünk felét elveszítettük. Nem voltunk földönfutók, de a rezsi, a hitel, a gyerekek sulija… hirtelen minden sokkal nehezebb lett.

Én egy kisebb cégnél dolgozom, grafikusként. A fizetésem pont annyi, hogy egy embernek elég legyen. Kettőnek nem. A feleségem azóta keresett állást, de az első két hétben semmi. Az este nyolckor hazajött, leült a kanapéra, és csak nézett maga elé. Láttam rajta, hogy őrlődik.

Nem akartam, hogy pénzügyi problémái legyenek. Ezért úgy döntöttem, hogy keresek egy kis pluszt. Valami olyat, ami nem igényel második állást, mert arra nem volt időm. A gyerekek mellett, a munka mellett, a házimunka mellett már nem fért volna bele még egy műszak.

Eszembe jutott, hogy egy régi egyetemi szaktársam, aki amúgy programozó, egyszer mesélt az online játékokról. Nem akkor figyeltem oda igazán. De most elővettem a telefonomat, és írtam neki egy üzenetet. A válasz másnap jött. Egyetlen link volt benne, és egy mondat: „Próbáld ki ezt. Ha regisztrálsz, keress egy kódot is.”

A link egy oldalra vitt. A dizájn nem volt hivalkodó, de ami megfogott, hogy az első oldalon ott volt egy mező, ahova kódot lehetett beírni. Nem ismertem a kódot, de a barátom írta, hogy keressek egyet. Szóval elkezdtem keresgélni. Néhány perc böngészés után egy fórumon találtam egy friss bejegyzést. A bejegyzésben egy olyan kód szerepelt, amit a régi játékosoknak szántak. Kimásoltam. Beírtam a regisztrációnál. A vavada promo code elfogadásra került, és a számlámon megjelent egy kis bónusz. Nem egy nagy összeg, de pont elég volt ahhoz, hogy anélkül kezdjek, hogy a saját pénzemet kockáztatnám.

Nem voltam naiv. Tudtam, hogy a bónuszokat általában le kell játszani. De a feltételeket elolvastam, és nem tűntek lehetetlennek. Azt mondtam magamnak: ezt a bónuszpénzt használom fel. Ha elmegy, nem vesztek semmit. Ha nyerek, az már az én nyereményem lesz.

A játék, amit választottam, egy egyszerű nyerőgép volt. Nem a csicsás, hanem az a fajta, ahol gyümölcsök és csillagok vannak. A tétet a minimumra állítottam. Nem siettem. Nem akartam gyorsan elveszíteni a bónuszt. Inkább lassan, óvatosan pörgettem.

Az első tíz percben nem történt semmi. A bónuszpénz egyre fogyott. Kezdtem azt hinni, hogy ez sem ér semmit. Aztán a tizenötödik percben jött egy kisebb nyeremény. Visszajött egy ezres. Aztán egy újabb. Aztán a harmadik percben, a huszadik környékén, beindult a bónuszjáték.

Nem is emlékszem pontosan, mit kellett csinálni. Valami olyasmi volt, hogy három láda közül kellett választani. Minden ládában egy összeg volt. Az első ládában kétezer, a másodikban ötezer, a harmadikban pedig egy csillogó tizenötezer. A tizenötezret választottam.

A bónuszpénzem, ami már csak néhány ezer volt, hirtelen huszonkétezer lett. A követelményeket teljesítettem. A pénzt ki lehetett venni.

Nem vettem ki azonnal. Folytattam a játékot, de most már a saját fejjel. A tétet felemeltem egy kicsivel. Nem sokat, csak annyira, hogy érezzem a tétet. A következő fél órában a szerencse velem volt. A huszonkétezerből harmincnégy lett, a harmincnégyből negyvenegy.

Amikor elértem a negyvenegyezer forintot, megálltam. Kivettem a pénzt. A vavada promo code-nak köszönhetően a saját pénzemet egy fillért sem kockáztattam. A negyvenegyezer tiszta haszon volt.

Aznap este, amikor a feleségem hazajött az álláskeresésből, azt mondtam neki: „Ne aggódj. A következő két hétben a rezsi megvan.” Nem kérdezte, honnan. Csak megölelt. Én meg éreztem, hogy ez az a pillanat, amiért érdemes volt kockáztatni.

Nem lettem gazdag. De a következő hetekben a feleségem talált egy új állást. Azóta újra ketten keressük a pénzt. De azt a negyvenegyezer forintot soha nem felejtem el. Nem az összeg miatt. Hanem mert abban a két hétben, amikor minden bizonytalan volt, ez a kis szerencse adott egy kapaszkodót.

A barátom, a programozó, később megkérdezte: „Bejött a kód?” Én csak annyit mondtam: „Működött. És köszönöm.” Azóta is néha eszembe jut az a bizonyos este, amikor a kanapén ültem, a gyerekek aludtak, a feleségem pedig a szobában forgolódott. Én meg ott ültem a képernyő előtt, és vártam, hogy a ládák közül a legnagyobbat válasszam. És a szerencse rám mosolygott.

Azóta is hiszek abban, hogy néha egy véletlenül talált kód többet ér, mint egy hónapnyi spórolás. Csak tudnod kell, hol keresd. És mersz élni a lehetőséggel.

Free ‘Travel Like a True Adventurer’ E-book
Sign up for our fortnightly newsletter with the best travel inspirations.